2012. november 3., szombat

Megkezdődött a magyar holdjáró tesztelése

Elkészült a Pulispace roverének ún. mérnöki példánya, melyet hamarosan egy külföldön végrehajtandó küldetés-szimuláció során is kipróbálnak.


Mint már megírtam a Google Lunar X-Prize (GLXP) megnevezésű nemzetközi versenyre benevezett, és 2011. februárjában az 50 000 USD befizetésével hivatalos résztvevővé váló Pulispace eredetileg két holdjáró-koncepción dolgozott: az ugró pulira vagy sünre emlékeztető gömbroveren (az ún. napszekér-modellen), és a hagyományos kerék-meghajtású változaton, melyet - nem tudom, miért - a "Teve" munkanévvel láttak el. Úgy tűnik, azóta a gömbrover-elképzelés lekerült a napirendről, mert a csapat legújabb, Iteráció-2 (I2) jelzésű  fejlesztése "Teve-típusú". Ez az ún. mérnöki példány, mellyel a későbbi, "éles bevetésre" szánt Hold-rover rendszereit földi teszteknek vethetik alá. Az I2-t a Puli az ELTE Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoportjának (ELTE KAVÜCS) közreműködésével építették meg. A Bérczi Szaniszló által koordinált csoport 1997 óta fejleszti saját, Hunveyor nevű gyakorló űrszonda-sorozatát, melybe más csoportok is bekapcsolódtak. A KAVÜCS-Pulispace együttműködésből született meg az Iteráció-2, mely hivatalosan Hunveyor-15/Iteration-2 néven fut. A rover nem szokványos kerekeken halad, hanem ún. wheg-eket használ (ez az angol "wheel" és a "leg", vagyis a "kerék" és a "láb" szavak összevonásából született). A nyilvánosság előtti bemutatkozást és az első teszteket követően sor került az első nyílt terepi tesztekre is, amelyeket a Gánt melletti, már nem üzemelő bauxit-bányában hajtottak végre ('1-3.képek). Itt a rover mozgását vizsgálták különböző terepviszonyok mellett. Bár itt általában Mars-szimulációkat végeznek, a terep a céloknak megfelelt. Kiderült ugyanis, hogy a kerekek sima felületük révén meredekebb felületen nem túl jól muzsikálnak. A hátsó kettős kamera (RECA) azonban jól teljesített (az egyik kamera képét mutatja a 2. kép). 
A Puli csapat nemrég lehetőséget kapott arra, hogy szélsőségesebb körülmények között vizsgálhassák a jármű működését.Az Osztrák Űrfórum (Österreichische Weltraum Forum, ÖWR) beválasztotta a rovert 2013-as Mars-szimulációjára (MARS2013), melyet Marokkóban végeznek el néhány hónap múlva. A teszt különlegessége lesz, hogy míg az I2 Afrikában lesz, addig az irányítást Magyarországról végzik. Vagyis a rover mozgásán kívül leginkább az elektronika, azon belül pedig a parancsok vételéért és az adatok továbbításáért felelős ún. telemetriai rendszer vizsgálatára összpontosítanak majd. További sok sikert kívánok a csapatnak, várjuk a fejleményeket! 


Lásd még:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése