2010. november 9., kedd

Magyarok a Holdon: interjú Orgel Csillával, a Puli Csapat tagjával

Ha kicsit jobban megismerkedünk a  Puli Space Technologies honlapjával, feltűnik nekünk egy ismerős név a tagok között: Orgel Csilla most interjút adott a Varga Űrközpontnak, melyből képet kaphatunk a csapat jelenlegi tevékenységéről és terveiről. Bár a cím kissé megtévesztő, jól tükrözi azt az elhivatottságot, mely a Pulit jellemzi. Bízom benne, hogy a most következő "beszélgetésből" minden olyan kérdésre válasz adódik, mely eddig fennállt a csapat munkáját illetően.


- Mióta vagy a Pulispace-csapat tagja?

- 2010. június óta vagyok a csapat tagja.
- Miért jelentkeztél a csapatba?
- Azért jelentkeztem a csapatba, hogy megismerkedhessek egy űrmisszió tervezésének fázisaival, és hogy tapasztalatokat szerezhessek leszállóhely-kiválasztás tekintetében. Ez az egyik feladatom a csapatban.

- Már bemutattátok roveretek "demo-változatát". Mit lehet tudni a valódi űreszközről?
- A demó változat, a Vacak, csak egy demonstrációs eszköz. A valódi rover annál sokkal bonyolultabb lesz. Az elsődleges terv egy gömbrover megépítése. A Hold terminátoránál fog landolni, és napenergia segítségével fog mozogni.

- A látványtervek többségén egy pulira emlékeztető szonda látható veletek kapcsolatban. Ez is lesz a rover neve?
-  Puli lesz a rover neve (csapaté: Team Puli Space)
- Több portálon olvasható, hogy a csapat "egy kereskedelmi forgalomban kapható rakéta segítségével" kívánja elérni a Holdat. Melyik lenne ez?
 - Falcon-9 es rakéta, ha jól tudom, de konkrét tárgyalások még nincsenek.
- Honnan történne a küldetés követése, pl. a telemetria, vagy az adatok fogadása?
- A küldetés követésének követésére több hely is van, de még erről sincsenek biztos információim, kiválasztás alatt.
- Ha nem titok, jelenleg mennyi esély van egy ilyen program megvalósulására? Most elsősorban a pénzügyi vonatkozásokra gondolok.
- Megvalósulásra technikailag van esély, képzett mérnökök vannak a csapatban. Anyagilag már más kérdés. ...de maga a projekt, a GLXP csapatok magántőkéből akarják megvalósítani a tervet, ez a verseny egyik kitétele.

- Ha jól tudom, a GLXP-re december 31-ig lehet regisztrálni. Ha addig nem jön össze a nevezési díj, akkor is megpróbáltok a Holdra jutni?
- Ha nem jön össze a regisztrációs díj, akkoris is lesz "B" terv.
- Mit üzennél az olvasóknak - akár a Pulispace nevében is?- Ne féljenek nagyokat álmodni, mert karnyújtásnyira van a jövő.


Lásd még:
- a Team Puli tagjai: http://www.pulispace.com/hu/kik-vagyunk/a-csapat
- Cikk a Puliról az Élet és Tudományban (ÉT. 2010/43, 1360. oldal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése