2010. július 4., vasárnap

Erotika a Holdon, avagy Sok szerencsét, Mr. Gorsky!

A most következő történetről még jóval korábban hallottam. Mivel nem is olyan régen újra találkoztam ezzel, gondoltam, megosztom most az Olvasóimmal.

Maga a cselekmény 1969. november 19-ére tehető, amikor is az Apollo-12 két tagja, Alan Bean és Charles Pete Conrad éppen a Holdon végzik feladatukat. Utóbbi egyébként a küldetés parancsnoka, társa a holdkomp pilótája. Az 1 holdséta - vagy röviden LEVA - során mindketten nekilátnak a magukkal hozott kommunikációs és tudományos eszközök felállításának. Igen ám, csakhogy mindez nem megy fejből, hiába gyakorolták be (hát igen, az űrhajós is csak ember...). Éppen ezért mindkettejük szkafanderének csuklórészén található volt egy kis, tűzálló papírból készített notesz, melyben az egyes feladatok végrehajtásának sorrendje, továbbá az eszközök felállítására és használatára vonatkozó útmutatások vannak. Csakhogy! Az Apollo-12 tartalék személyzzetének tagjai még egy kis meglepetéssel is készültek társaik számára. David R. Scott,Alfred M. Worden, James B. Irwin a noteszekbe elrejtettek két-két beszkennelt fotót akkori Playboy-modellekről! Nyílvánvalóan várták a jeleket, amikor Conrad és Bean megtalálják az "ajándékokat". Mondanom sem kell, mennyire kellemetlen lett volna, ha a "felfedezést " rádión keresztül bejelentik. A mellékelt képen Conrad noteszének 6. oldala látható, alatta az alábbi szöveggel: "Seen any interesting hills and valleys?" Ami kb. ezt jelenti: látott érdekes dombokat és völgyeket? A képen egyébként Angela Dorian, az 1967-es Miss September látható. Mikor Conrad észrevette a képeket, sietett a kicsit távolabb tevékenykedő Bean-hez, hogy megtudja, neki van-e ilyen, na és persze megmutassa neki a képeit. Bean-nek is volt szintén kettő.
1994-ben Conrad azt mondta, nem is sejtette, hogy  Földön maradt űrhajóstársaik tervelték ki az egészet.
Éppen a munkájukat végezték, mikor átlapozott a notesz következő oldalára, és ott volt a kép. Meglepődtek...
Egy hasonló témájú, ámde más jellegű történet kapcsolódik az Apollo-11-hez is. Ennek egyik főszereplője Neil Armstrong, vagyis az első ember a Holdon. Ugyan a NASA hivatalos közleménye szerint az egész mindössze egy komikus szerzeménye, Armstrong maga készséggel elmesélte a sztorit, ráadásul mindezt újságírók kérdésére tette meg. Az egész még az űrhajós gyermekkorában történt. Ő éppen játszott egyik barátjával, amikor a labdájuk véletlenül átrepült a szomszédok házának abalakához. A kis Armstrong vissza akarta hozni, mikor furcsa párbeszédre lett figyelmes. A szomszéd Mr. Gorsky kissé ingerültebb állapotban akarta feleségét orális szexre rávenni, mire a feleség azt válaszolta, hogy majd akkor kapja meg, ha a szomszéd kölyök felmegy a Holdra... Hát igen, a sors fintora...  Állítólag Armstrong erre mondta 1969. július 21-én, mikor Aldrin-nal készültek a holdfelszín elhagyására, a rejtélyes "Sok szerencsét, Mr. Gorsky" mondatot. A NASA-nál nem értették ennek lényegét, azt gondolták, hogy egy konkurens szovjet űrhajósnak szólt. Kiderült, hogy ilyen nevű személy sem a szovjet, sem az amerikai űrprogramban nem szerepelt. Egyébként Armstrong is hallgatott erről 1995-ig, hiszen egészen addig Mr. Gorsky élt.

Hivatkozások:
- Playmate-ek a Holdon:  http://www.boingboing.net/2007/01/13/playboy-playmates-pr.html
- Apollo-12 (Wikipedia): http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_12
- Conrad notesze beszkenelve: http://www.hq.nasa.gov/alsj/a12/a12_cdrcuff.pdf
- Mr. Gorsky története: http://www.urbanlegends.hu/2004/06/sok-szerencset-mr-gorsky/

PS.: erről és még sok más, a Holddal és kutatásával kapcsolatos tényről és érdekességről olvashatnak Holdkutatás az űrkorszakban című könyvemben, mely előjegyezhető a v.space@freemail.hu e-mail címen. Ára: 2500 Ft+postaköltség (kedvezményes ár). Levelében tüntesse fel nevét, postacímét,valamint a fizetés módját (csekk, utánvét). A blog olvasóinak 5% engedményt adok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése