2013. október 23., szerda

Újra lesz magyar az űrben (?) - megvan az AXE versenyének magyar győztese

Augusztusban a Sziget-fesztiválon eldőlt, ki nyeri az AXE által kiírt verseny hazai fordulóját. Ezzel együtt ugyanitt az is, hogy a közép-európai régió további öt országából kik mehetnek Orlando-ba, az ottani űrtáborba, és kik lehetnek esélyesek az űrugrásra. Jelentősen megkésve bár, de most mégis leközölnék négy elmaradt sajtóanyagot, mely a döntőt megelőző és követő eseményeket foglalja össze:

A magyarok szerint Bruce Willis a legmenőbb asztronauta!

Az Axe Apollo Space Academy (A.A.S.A.) verseny hazai felmérésében Bruce Willis, az Armageddon sztárja lett a legmenőbb színész-asztronauta. A kutatás során 1-től 10-ig lehetett pontozni Hollywood űrutazó nagyágyúit, ahol az ezüstérmet A Függetlenség Napja című produkció hős pilótája, Will Smith szerezte meg, míg a leggyatrábbnak ítélt kozmonauta A vörös bolygó alkotásból ismert Benjamin Bratt lett.

Ben Affleck életének megkeserítése után még a Föld megmentésére is maradt ideje - a keserédes befejezést leszámítva - Bruce Willisnek, aki az Armageddon produkcióban nyújtott alakításáért elnyerte a legmenőbb asztronautának járó címet. A magyarok szerint, a második legmenőbb Will Smith az 1996-ban bemutatott A Függetlenség Napja című kasszasikerrel

, míg a bronzérmet Harrison Ford kapta Han Solo megformálásáért. Ezzel ellentétben Benjamin Bratt alakítása A vörös bolygó című sci-fi filmben felejthető volt, hiszen a szavazók az utolsó helyet ítélték meg a perui származású amerikai színésznek.

           
 
Korcsoportok tekintetében a tinédzserek között egyértelműen Will Smith volt a nyerő, hiszen Steven Hiller kapitányt 8,4-es átlaggal jutalmazták a szavazók. A 19 év alattiak sorrendjében a legutolsó helyen Mark Wahlberg szerepel, akit A majmok bolygójában Leo Davidson kapitányként ismerhettünk meg. A tizenévesektől felfelé, minden korosztályban Bruce Willis lett az aranyérmes, sőt a hatvan év felettiek esetében Harry S. Stampert majdnem minden szavazótól maximális pontot kapott. Ezzel ellentétben a nyugdíjas korosztálynak a legkevésbé Chris Evans tetszett, hiszen a szőke szépfiút a legutolsó helyre rangsorolták a Napfény című sci-fi kapcsán. A tiniket és az idősebb voksolókat kivéve, minden korcsoportban egyöntetűen Benjamin Bratt volt a leggyengébb kozmonauta.
Az eredményeket nem szerinti csoportosításban is vizsgálhatjuk. A férfiaknál holtversenyben végzett a három hollywoodi nagyágyú: Will Smith, Harrison Ford és Bruce Willis. Míg a nőknél Bruce Willis kimagasló fölénnyel győzedelmeskedett. A férfiak számára Chris Evans, míg a gyengébbik nem képviselőinek Benjamin Bratt volt a legrosszabbnak ítélt színész-asztronauta. A férfiak második helyét a Jim Lovell űrhajós bőrébe bújt Tom Hanks érdemelte ki, míg a nőknél ezt a pozíciót Will Smith birtokolja 7,9-es átlaggal. Izgalmas információ, hogy a 30-39 év közötti férfiaknál Will Smith és Tom Hanks egyaránt 8,1-es átlaggal az első helyen végzett, míg ugyanebben a korcsoportban George Clooney lett a leggyatrább űrutazó. Clooney ezek szerint hiába utazott a Prometheus űrállomásra, a nézők szívéhez így sem tudott közel férkőzni. A 40-49 éves férfiak menő űrutazója Harrison Ford lett az 1977-ben forgatott Csillagok háborúja-trilógiában alakított Han Solo megformálásával, míg a leggyengébben – 4,7-es átlaggal – Johnny Depp muzsikált Az asztronauta című sci-fi filmben a voksolók szerint.
Hollywood is tudja, hogy mitől olvadnak el a csajok - a legnagyobb neveket igyekeznek megnyerni, hogy a sci-fi produkciókban eljátsszák a hős űrhajóst. Az AXE Apollo Space Academy program segítségével most te is hős lehetsz! Ha kedvet kaptál lés felcsapnál űrutazónak, kattints ide és nézd meg, hogy hogyan lehetsz Te a második magyar űrutazó! (A kutatást a Vélemény Vadász bonyolította le.)"


"Még 5 nap és kiderül, hogy ki utazik az orlandoi űrtáborba

Az AXE 2013-as nemzetközi kampánya – amelynek fődíja egy valódi űrutazás – a célegyenesbe fordult. Bár már megvannak a kiválasztottak, a kampány itthoni szakértője Farkas Bertalan a héten további izzasztó feladatok elé állítja a nemzetközi és magyar űrutazó-jelölteket, hiszen a tengerentúli űrtáborba minden ország - így hazánk is - csak egy nomináltat küldhet. A szerencsés magyar kilétére augusztus 10-én, a Szigeten derül fény, úgy ahogyan a további 5 ország legjobbjait is itt hirdetik ki.
A hétfői nap folyamán az AXE Apollo Space Academy (A.A.S.A.) verseny keretein belül  megérkeztek Budapestre a nemzetközi csapatok is, akiknek hazánk legjobbjaival együtt számos kemény fizikai és elméleti teszten kell bizonyítaniuk rátermettségüket a hét folyamán. A mai napon Farkas Bertalan vezetésével a jelöltek ellátogatnak a kecskeméti vadászpilóta-kiképző központba, ahol reggeltől késő délutánig különböző orvosi vizsgálatokon kell keresztül esniük. A szervezők a hét további napjain sem hagyják unatkozni a világűrbe vágyó fiatalokat, hiszen csütörtök délelőtt a Sziget Axe Apollo Space Academy (A.A.S.A.) táborában elméleti teszteket kell kitölteniük, délután pedig városnézésre indulnak Farkas Bertalan és Kiss Ádám társaságában. A pénteki pihenőnapot követően, szombat délelőtt további fizikai próbatételeket kell sikeresen teljesíteniük ahhoz, hogy estére kiderülhessen, ki az, aki nemzete legjobbjaként elutazhat az orlando-i űrtáborba.
Érdekes információ, hogy a magyar csapatot egy női versenyző is erősíti, aki egy héttel ezelőtt, a Sziget fotópályázatának versenyén keresztül jutott be a legjobbak közé. Arra a kérdésre, hogy miért jelentkezett űrutazónak, ezt válaszolta: „el sem tudtam volna képzelni azt, hogy egy ilyen lehetőséget kihagyjak, az egyik legnagyobb vágyam teljesülne, ha kijuthatnék a világűrbe”. A fiatal lány esztétika szakon tanul az ELTE-n, szabadidejében pedig egy sci-fi profilú kiadó elismert magazinjánál gyakornokoskodik. A repülést kifejezetten szereti, különösebben attól sem tart, hogy férfiakkal kell összemérnie tudását és erejét".

Aztán augusztus 12-én kihirdették a győztest: Juhos Norbert (1.kép) lett az, aki megkapta az esély, hogy a magyar állampolgárok közül másodikként jusson el a világűrbe. A 26 éves egyetemista jelenleg légiközlekedési mérnöknek tanul. Ha minden
a tervek szerint alakul, decemberben kiutazik Orlando-ba (Florida, USA), hogy megkezdje a verseny következő, és egyben utolsó fordulóját a nemzetközi űrtáborban. De jöjjenek  inkább a a sajtóközlemények: 

"Az AXE űrhajós-jelöltjeit a kecskeméti vadászpilóta-kiképző központban vizsgálták

A tegnapi nap folyamán az AXE nemzetközi versenyének döntősei elutaztak Kecskemétre, hogy a vadászpilóta-kiképző központban végrehajtsák rajtuk az orvosi alkalmassági vizsgálatokat. Bár Farkas Bertalan, a kampány hazai szakértője hasznos tanácsokkal látta el a döntősöket, a fiatalok az egyes feladatokban csak saját magukra számíthattak.
Tegnap délelőtt az űrutazó-jelöltek leutaztak Kecskemétre, hogy a vadászpilóta-kiképző központban felmérjék alkalmasságukat egy lehetséges űrutazásra. A feladatok sora rutinellenőrzésekkel kezdődött, amelyek során az Intézet dolgozói többek között felmérték a leendő kozmonauták fog státuszát, részt vettek belgyógyászati fizikális vizsgálaton, voltak fül-orr-gégészeti vizsgálaton valamint szemészeten is. Ezt követően a lelkes fiataloknak olyan fizikai feladatokban kellett helytállniuk, mint a vesztibularis forgószék terhelés vagy a kerékpár ergometria. A legnehezebb próbatételnek azonban a Barokamrai vizsgálat bizonyult, amely során a kozmoszba vágyók 5500 méter magasságig, oxigén maszkkal „emelkedtek” egy speciális kamra segítségével, majd 2-3 perc elteltével 4000 méterre „süllyedtek” ahol a maszk levételével, tovább ereszkedtek 0 méterig. A feladat során több jelöltnek is idő előtt kellett elhagynia a kamrát, mivel testi funkcióik a kritikus értékekhez közelítettek.
Volt olyan is, aki bármennyire is szeretett volna bizonyítani a kamrában nem tehette, hiszen fogtömése miatt a felmérés vezetői ezt nem engedélyezték. Az AXE Apollo Space Academy (A.A.S.A.) asztronauta-jelöltjeiben egyre nagyobb a feszültség, hiszen a játékosok minden feladatra pontot kapnak, a tét pedig nem kevesebb, mint egy biztos hely az orlando-i űrtáborban, valamint az esély, egy valódi űrutazásra"

"„Elhivatottabb embert nem is találhattak volna!”
Megvan az AXE Apollo Space Academy magyar győztese!

Szombaton lezárult az AXE Apollo Space Academy (A.A.S.A.) közép-európai megmérettetése. A magyar csapat legjobbja – aki légiközlekedési mérnöknek tanul - a tervek szerint decemberben Floridába utazik, hogy a többi nyertessel együtt megkezdje a felkészülést egy lehetséges űrutazásra.
„10 évesen eldöntöttem, hogy pilóta leszek” – meséli Juhos Norbert, az AXE Apollo Space Academy hazai nyertese. A huszonhat éves egyetemista fiú már biztosan ott lesz az orlando-i űrtáborban, ezzel együtt pedig megszerezte egy valódi űrutazás lehetőségét is. Norbert többszöri próbálkozás után, végül az egyik EFOTT partin jutott be az AXE versenyének döntőjébe, ezt követően pedig mindent megtett azért, hogy mentálisan és fizikailag is a maximumot nyújtsa a különböző feladatokban. Erre a felkészülésre szükség is volt, hiszen a szervezők Farkas Bertalan – a kampány hazai szakértője – segítségével a lehető legkülönfélébb erőnléti és szellemi próbatételek elé állították a lelkes fiatalokat. Ilyen volt többek között a kecskeméti vadászpilóta-kiképző központban a vesztibularis forgószék terhelés, a kerékpár ergometria illetve a barokamrai vizsgálat is. A lehetséges magyar űrutazó számára azonban a legkellemesebb meglepetés mégis a szemvizsgálat eredménye volt: „mivel a rokonságban senkinek sem hibátlan a látása, tartottam attól, hogy esetleg nekem is romlott az elmúlt időszakban. Mivel az analízis jól sikerült, így a családomban én vagyok az egyedüli, akinek tökéletes a látása, ennek pedig nagyon örülök.”
Ezt követően csütörtök délelőtt került sor az elméleti tesztre, amelynek részeként a versenyzőknek egy esszében kellett meggyőzni a zsűrit arról, hogy ők a legmegfelelőbb asztronauta-jelöltek. Az eredményhirdetés előtt, az űrbe vágyóknak még egy erőnléti akadálypályát is teljesíteniük kellett, ahol a magyar versenyző a 4. legjobb időt futotta. „Az erőnléti verseny nem sikerült úgy, ahogyan szerettem volna. Azt gondoltam, hogy a negyedik hely megszerzése nem lesz elegendő a végső győzelemhez, így ráhangolódtam, hogy gratuláljak a többieknek.” – nyilatkozta Juhos. A fiú nagy meglepetésére azonban, ő volt az egyik legmagasabb pontszámmal rendelkező versenyző az összesítés végén. Öröme viszont nem lehetett határtalan, hiszen egy másik magyar döntős – Galántha Csaba – is ugyanannyi pontszámmal végzett, mint Norbert. A szervezők egy katapultos feladat segítségével döntötték el, hogy ki lesz a végső nyertes. „A színpadtól a katapultig tartó utat nagyon nehéz lelki állapotban tettem meg, hiszen a sportszerűséget szem előtt tartva, nem szerettem volna más kárára győzni.” – mondja Norbert.
A hazai nyertes mellett az öt további nemzet győztesei (Cz-Robin Polden, SK-Róbert Vokál, CRO-Goran Vugrinec, SLO-Borja Jelić, BIH-Albin Brkic) előreláthatólag decemberben utaznak az orlando-i űrtáborba, ahol a különböző feladatok végén, csak a legalkalmasabb jelöltek pillanthatnak vissza Földünkre 103 km-es magasságból." 

Ezúton gratulálok Juhos Norbertnek a győzelemhez, és kívánom, hogy a lehető legjobban képviselje a magyarokat a tengerentúlon is! 

A sajtóanyagokért ezúton mondanék köszönetet Gódor Kittinek és Glázer Szilviának, a VIPR Kommunikációs Ügynökség munkatársainak, továbbá az AXE Magyarországnak .


     Források:

- Az AXE bejelenti a győztest: https://www.facebook.com/axe.magyarorszag (ugyanitt kimerítő méretű fotó-galéra is található az egész versenyről - csak regisztrált felhasználóknak)
- Az MH Egészségügyi Központjának összefoglalója a kiképzésről
- A kecskeméti kiképzésről az Űrvilágon: http://www.urvilag.hu/szarnyalo_kepzelet/20130808_urhajosjeloltek_kecskemeten (további érdekes és színvonalas cikkek találhatók ugyanitt a témában)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése