2011. december 31., szombat

Évzáró válogatás

Már csak órák kérdése, és búcsút intünk 2011-nek. És ahogy ez máshol is lenni szokott, összegezzük az óév eseményeit, természetesen a blog profiljához méltó módon. Most következzen néhány fontos és érdekes űresemény és -látványosság képekben:


Kezdjük is mindjárt egy évfordulóval! Idén április 12-én volt 50 éve, hogy Jurij Alexejevics Gagarin az emberiség első űrhajósaként 108 perc alatt megkerülte a Földet a Vosztok-1 fedélzetén, megerősítve a Szovjetunió vezető szerepét az űrversenyben. A tragikus hirtelenséggel elhunyt kozmonauta űrrepülésének tényét még ma is sokan kétségbe vonják a bizonyítékok ellenére is. Április 12-ét az ENSZ az Űrrepülés Nemzetközi Napjává nevezte ki, a jubileumot világszerte megünnepelték szakmai körökben.



Július 21-én az Atlantis űrsikló hazatérésével véget ért egy 30 éves korszak az űrkutatásban. A Columbia 2003-as targédiája után mindenre kiterjedő vizsgálatok kezdődtek, melynek eredményeként döntés született az STS-rendszer forgalomból való kivonásáról. A felvétel az utolsó előtti Space Shuttle-küldetés  (STS-134) indulásáról készült egy gyakorlógép fedélzetéről, amint az Endeavour-űrsikló elstartol Cape Canaveral-ból.



Az év nagy várakozással kísért űreseménye volt a Fobosz-Grunt/Jinghuo-1 űrszondapáros startja. A Fobosz-Grunt küldetés során az oroszok végre űrszondát küldtek volna a Mars térségébe, egyúttal a Phobos hold felszínére, ahonnan talajmintával tért volna vissza. A másik űreszköz pedig az első kínai Mars-szonda lehetett volna, ám egy malőr megakadályozta, hogy a november 9-i sikeres indítást követően elszakadhasson a Föld körüli pályától. Így az űreszközök minden bizonnyal a legmérgezőbb űrszemétté válnak.



Nem így a NASA Mars-járója, amely november 26-án sikeresen  elindult Cape Canaveral-ból, és már úton van a Vörös bolygóhoz. A Mars Science Laboratory, újabb nevén Curiosity (Kíváncsiság) nevű rover útközben sem tétlenkedik, méréseket végez, hogy végül 8 és fél hónap múlva leszálljon a Marsra.



A fent látható fotómontázst a NASA új Merkúr-szondája, a MESSENGER képei alapján állították össze. A 2004. augusztus 3-án indított eszköz idén március 18-án állt pályára a bolygó körül, noha, már 2008 januárjában megközelítette. Vizsgálatai során megtörtént a Merkúr felszínének minden eddiginél pontosabb, csaknem teljes feltérképezése.


A fenti mintázatot a földi légkör mozgásai hozzák létre a felhőzetben. A hullámszerű alakzatok ún. interferenciajelenségről tanúskodnak: az egyes léghullámok a beérkező fázistól függően erősítik, vagy gyengítik egymást (hullámhegyek v. völgyek találkozása erősítést, hullámhegyek hullámvölggyel való találkozása pedig gyengítést illetve kioltást eredményez). E jelenség már jól ismert pl. az elektromágneses hullámoknál, de a légkörben csak ritkán figyelhető meg. Az egyedülálló felvételt a NASA Aqua műholdja készítette MODIS nevű berendezésével november 9-én.



Az év végén a C/2011 W3 Lovejoy napsúroló üstökös adott látványos megfigyelési programot az amatőrcsillagászok számára, amennyiben a déli félgömbről próbálkoztak észlelésével. Ez azonban - mint a kép is mutatja- a ISS legénységének nem jelentett különösebb gondot. A felvétel a Nap felé tartó kométáról december 21-én készült az űrállomás fedélzetéről. 


Végül egy kis hazai: a Vega Csillagászati Egyesület  egyetemi hallgatók részvételével október 31-én sikeresen juttatott fel egy műszeregyüttest 25 kilométer magasságba egy hidrogén-töltésű ballon segítségével. A Hegyhátsálról (Zala megye) elindított kísérlettel a sztratoszféra számos jellemzőjét lehetett mérni, mindamellett látványos felvételek is készülhettek e "közeli világűr"-nek nevezett térségről valamint ereszkedés közben pl. a Balatonról is:   


Ez az év is termékeny volt kozmikus eseményekben is. Még hosszasan lehetne a különböző képeket és videókat mutatni, de tudjuk, hogy erre nincs lehetőség (és talán szükség sem). Aki további felvételeket szeretne látni 2011-ből, annak ajánlom a poszt végén lévő linkeket. Én most ezekkel a képekkel kívánok boldog, békés és tartalmas új esztendőt!

- A VCSE ballonkísérlete: http://www.vcse.hu/ballon.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése