2011. június 28., kedd

Kisbolygó haladt el a Föld közelében

Tegnap este kisbolygó haladt el bolygónk mellett. A június 22-én felfedezett 2011 MD jelzésű égitest magyar idő szerint 19:14-kor ére el legnagyobb közelségét. Ekkor mindössze 12 ezer kilométerre volt tőlünk.

A mellékelt ábrán (balra) az újonnan észlelt objektumot nyíl jelöli, ugyanis rendkívül halvány aszteroidáról van szó. A felfedezést az amerikai LINEAR program robottávcsöveivel tették - a projektet a NASA is támogatja. Méretére durva becslésként a 9 és 30 méteres mérettartományt adtak meg, bár a szakemberek szerint a kisebb érték a valószínűbb. Az objektum a földközeli kisbolygók (Near Earth Asteroids, NEO-k) osztályába, azon belül is az Apollo-családba tartozik, ám már korábban is tudható volt, hogy most biztosan nem csapódik be. Legközelebb 2022-ben jár földközelben.
A 2011 MD áthaladását Európából nem lehetett megfigyelni, mivel nappal volt. Azonban Ausztrlia, Új-Zéland, Dél- és Kelet-Ázsia, valamint Dél-Afrika és az Antarktisz "lakói" részlegesen vagy teljesen követhették az eseményt. Ehhez legalább közepes méretű távcsöre volt szükség, legnagyobb fényessége 11 magnitúdó volt. A kisbolygó még pár napig megfigyelhető lesz, utána a legnagyobb távcsövekkel is nehéz lesz észlelni.
Most a 2011 MD az ún. geostacionárius műholdaknál is közelebb járt Földünkhöz (ezek között távközlési, meteorológiai és navigációs műholdak vannak). Ha netán eltalálta volna bolygónkat, akkor is legfeljebb néhány centis darabjai értek volna földet, nagy része elégett volna.


Lásd még:

- Az origo.hu "előrejelzése" az eseményről: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20110626-2011-md-foldkozeli-kisbolygo-nem-csapodik-be-de-12.html  (innen több, a kisbolygóval foglalkozó cikk érhető el).
- Előrejelzés a universetoday.com-on: http://www.universetoday.com/87035/another-asteroid-to-give-earth-a-close-shave-june-27-2011/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése